2017/18 Arz-Talep veri tablosu (Ekim-17) « Cotton Expert
13 Ekim 2017
ICAC 76. Uluslararası İstişare Toplantısı yapıldı « Cotton Expert
6 Kasım 2017

Çağdaş ve Zorunlu ŞEFFAF bir sisteme ihtiyacımız var! « Cotton Expert

Geçtiğimiz hafta Ege pamuk piyasasında 250 işlem kayda girdi. Önceki hafta itibarı ile 31 renkte 6,60TL. ve 41 renkte 6,55TL. olan fiyatlar bu hafta sonunda 41 renk için 6,35 TL. olarak gerçekleşti. Pamuk gelişinin hızlanması, özellikle Güneydoğu ve Çukurova’da fiyatların EGE’ den 60 – 70 kuruş aşağıda farklara ulaşması; sanayicimizi işini görebileceği ucuz tercihlere yöneltti. Bu durumda talep önemli miktarda azaldı.

Çok çeperli mallar geliyor görülen o ki; bu sezon temiz toplanmış, temiz işlenmiş, elyaf özellikleri üstün olan tohum cinslerinden elde edilmiş pamuklar diğerlerine göre alıştığımız fiyat aralıklarını bu sene arttıracaktır.

Yani iyi mal daha çok fiyat farkını hak ediyor. Bu sene bu durumu yaşayacağız.

Haftanın son iş günü olan Cuma günü; Borsamız, Ege İhracatçı Birlikleri,  Söke Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde gerçekleştirilen EGE BÖLGESİ REKOLTE TAHMİN ÇALIŞMASI SONUÇLARI açıklandı.

Yıl özelliği göz önüne alınarak çırçır randımanı % 38 üzerinde ortak mutabakata varıldı.

Bu randıman üzerinden Mahlıç verimi 187.000 TON olarak açıklandı.

Geçen yıl bu verim 166.000 TON olarak açıklanmıştı kütlü veriminden yola çıkılarak geçen yılki tahmin % 100’e çok yakın gerçekleşmişti.

Yıllardır Dünyada üstün kalite özellikleri itibarı ile önemli fiyat farklarına rağmen tercih edilmiş olan EGE PAMUĞUMUZUN kalitesi bu yıl maalesef bazı sebeplerden (Öncelikle tercih edilen tohum cinsi ve iklimsel sebepler) mevcut rekolte içerisinde yarı yarıya düşmüş durumda diyebiliriz.

Bu konunun iyice araştırılıp Bundan 40 yıl kadar evvel (bizim çıraklığımız zamanı) uygulanan benzer bir sistemle hangi bölgede hangi tohum istenen kalitede elyafa uygun, ekonomisi çiftçiyi memnun edecek, EGE pamuğunun kalite olarak eski günlere dönmesini sağlayacak bundan sonra sürekliliği konusunda endişemiz olmayacak bir sisteme acilen ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

Bu günkü durumda; çiftçimiz doğal olarak verimi çok olan tohumu tercih ediyor. Çırçırcımız ve Tarım kooperatifleri; makinalı toplama sistemi sayesinde çok kısalmış bulunan hasat zamanında malı bir an önce alıp başkasına kaptırmamak için kaliteyi fazla önemsemeden sadece randıman üzerinden pamuk alımı yapıyor. Amaç malın çoğunu alabilmek diyebiliriz. Fakat işin özü bu değil. O mal iplik olacak. Her kesimin öne sürdüğü alın teri sanayide de önde. Sanayici  kıyasıya bir rekabet içerisinde her şeyden evvel bu pamuktan yapacağı iplik ve konfeksiyon ürünü piyasada tutunamazsa, zarara sebep olursa işin ucunda dükkanı kapatmak, batmak , yüzlerce işçinin açıkta kalması gibi sebepler çok önemli olsa da ülkemizin de bu pazarları kaybetme tehlikesi de var.

Kime ne olursa olsun bu arada arzulanan fiyat dengesi sağlanamadığı zaman zarar görenlere göre Borsa ve Borsacılar suçlanıyor. Sezon başından üç ay evvel bitmiş olan pamuk için niye fiyat yapmıyorsunuz diye suçlandık. Ekonomi kişisel istek ve çıkarlara göre kullanılamaz. Eksik görülen hizmetler varsa ilgili merciler bu konuda da müdahil olmalıdırlar.

Şunu demek istedim; İşin pazarlamasında gereken ayaklarda eksiklik varsa ki bana göre var. Bu işin Doğru bir sisteme oturtulması gerekir.

PAMUK ELYAFI için Borsa Bölgelerde Merkezi ve tek olmalıdır. EGE, ÇUKUROVA, GÜNEYDOĞU vs. Kütlü için yerel Borsalar görevlendirilmelidir. Gelirleri yetmezse Elyafın satıldığı borsalarda pay verilmelidir. (bu merkezde fikirler geliştirilebilir) İMKB. Örneği çağdaş ve Zorunlu ŞEFFAF bir sisteme ihtiyacımız var.

Ben ürettim sattım paramı aldım olmuyor. Yarın gene başkaları gelir Ülkemizde gereken kalitede malını rahatça pazarlar. Hem de bir veya daha çok sene zararına mal satarlar ve bizi tekrar pamukçuluğu bıraktığımız yıllara geri gönderirler bu sefer fedakar bir sanayici de kalmamış olacaktır.

NE OLUR AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM !

Pamuk Ajanı İbrahim ÖNGÜNŞEN

This entry was posted on 20 Ekim 2017 17:31 and is filed under Yorum. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı