Pamukta 2016 rekolte tahmini açıklandı (Ege)
21 Ekim 2016
Pamuk Piyasası Yorum (17-21 Ekim)
25 Ekim 2016

Pamuk piyasalarında son durum (G.Doğu)

Pamuk piyasalarında son durum (G.Doğu)

Posted by Admin 24 Ekim 2016

Cotton ExpertPamuk piyasaları içerisinde bulunduğumuz cari 2016-17 pamuk sezonuna sevindirici olarak Türkiye genelinde üretim artışı beklentisi ile başladı. Beklenti olarak USDA 700.000 ton mahlıç pamuk üretim tahmini açıklarken, iç piyasalarımızda genel beklenti üretim tahminleri ise 900.000 – 1.000.000 ton civarları idi. Ege bölgesinde üretim artışı yaklaşık dönüme 470 kg civarında beklentileri karşılarken, maalesef Güneydoğu bölgesi için genel olarak çiftçi ve üreticiden gelen haberlerde üretimin geçen yıllara oranla beklenen verimin olmadığı tarla veriminin dönüme 250 kg ile 500 kg arasında değişiklik gösterdiği belirtiliyor.

Yani Güneydoğu bölgesi için beklenen üretim tahminlerinin büyük oranda hava sıcaklıklarından dolaylı tutmadığı ve yeni sulamaya açılan Suruç ovasında beklenen yüksek ekimin gerçekleşmediği genelde bu yöre için mısır ekimi yoğunluk kazandıği söylenebilir.

Güneydoğu yöre pamukları için genel olarak üretim gerilesede kalitenin daha üst seviyelere ulaştığı ve çiftçilerinin yörelerine en uygun kaliteli tohumu kullandıkları özellikle bu yıl Candia tohumunun daha fazla talep gördüğü ve bu durumun, Mahlıç pamuk alıcıları için daha fazla tercih edildiği; göz ardı etmemek lazım.

Güneydoğu yöresi için söylenecek diğer önemli bir konu ise bölgede elle toplamanın bu yıl daha büyük oranda Biçer olarak toplanması, elle toplamanın azalarak biçer toplamanın daha yaygın olduğu tartışma götürmez.

Biçer toplamanın daha hızlı ve çabuk olması bu sezon tarlalarda pamuğun 10 güne kadar bitecek seviyelere düşmesi olasıdır. Fakat ürün rekolte hesabında yapılan esas hata elle toplamada bölge insanı 3 defa hasat yaparken artık bir defada tek kırım olarak ürününü toplaması verim oranlarının gerilemesi ile tahminlerin yanılmasında diğer önemli etken oldu.

Esas konuya gelmek gerekirse Yerli pamuk fiyatları halen dış vadeli piyasaların epey gerisinde seyrini devam ettiriyor.

Sebep ?

Yerli pamuk fiyatları halen bu kadar cazip ve uygun olmasına rağmen maalesef üzülerek belirtmek gerekir ki Tekstil sektörürün temelini oluşturan pamuk üretimi kendi Tekstil alıcılarımızın kendi pamuğumuzu hor görmesi daha yüksek fiyatlara vadeli piyasalardan fiyatı her türlü riske açık bağlantılı alım yapmalarıdır.

Madem ki Pamuk; Ölüyede, Diriyede Lazım !

Laf ile olmamalı, yerli ürün pamuk fiyatlarını destekleyici icraat etmek sektörün koruyucu sahibi olduğunu göstermek lazım. Fiyatlara ters etki yapacak teklifler çok az kişiyi kazandırır, ama gerçek değerlerle yapılan teklifler tüm sektörü karlı çıkaracaktır.

Günlük dış vadeli işlemlerde küçük fiyat değişiklikleri ile iç piyasaları karıştırmadan halen en uygun ve kaliteli olan pamuğumuz; ilk tercih edilmeli ki tüm sektör yararlansın.

Saygılarımla
Kadir Bölükbaşı

UYARI: Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu görüsler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanilarak yatirim karari verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir. Buradaki bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden site sorumlu tutulamaz.Tüm ziyaretçilerimiz YASAL UYARI (HAKKINDA) bölümünü okumuş ve KULLANICI SOZLESMESI’ni de kabul etmis sayılırlar.

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı