İYTE’de yeni pamuk çeşidi geliştirildi « Cotton Expert
19 Ocak 2018
ABD’li pamuk organizatörlerin CCI kararı « Cotton Expert
25 Ocak 2018

Pamuk Piyasası (15-19 Ocak 2018) « Cotton Expert

Geçtiğimiz hafta (Ege) piyasada kayda giren; 1.260 ton işlem vardı (1.000 Tonu Tariş satışı 42-52-43-53 renk 7,35TL/kg.) Hafta sonu fiyat tespitimiz 31 renk 8.00 TL. 41 renk 785 – 7,90TL. 42 ve 51 Renk 7,50 – 7,60 TL. 43 renk 6,80 – 7,00TL. Tescilden geçen Mahlıç pamuk miktarı da 2.807 ton. Yurtdışı Piyasalar ve dövizde haftayı iniş çıkışlı yaşadık. Fiyatlarda önceki haftanın kapanış fiyatlarına göre( Bergama – Menemen 41 rengi baz alarak) 25 – 30 kuruş arasında artışlar oldu.

Bu yıl, pamuklar arasında çok önemli kalite farkları var. Aşırı çepelli mal miktarı oldukça fazla.

Talep genellikle temiz pamuklara geliyor. Takdir ediyoruz ki EGE pamuğu üstün özellikleri ile kendini dünyaya kanıtlamış bir kalite olarak bilinmektedir. Tekstil sanayiimiz için de daima ilk tercih olmaktadır. Özellikle Roleli çırçırlamada (bunu rotobarın da dahil edilmesi için belirtiyorum) en iyi sonucu vermektedir.

Bu yıl sadece ülkemizde değil, pamuk üreten ülkelerin çoğunda iklimsel sorunların pamuğa olumsuz etkilerini defalarca yazdık. İyi kalite mal geçen yıllara oranla az oluğu için talep fazla hissediliyor. Fiyatlarda önemli yükselmeler için birinci sebep budur. Haliyle gerçekleşen piyasa fiyatları diğer kalite malların fiyatını da etkilemektedir. Bu yıl böyle yaşanacak ve geçecek. Bizler uzun vadeli hesapları göz ardı etmemeliyiz. Meslekte yaşadığımız uzun sayılabilecek yıllar var. İzmir Borsasında ve Diğer Borsalarımızda bizlerden daha tecrübeli Üretici, Aracı ve Tüccar meslektaşlarımız şahittir ki Ülkemizde bundan ON YIL önce pamukçuluğun sonunun geldiği düşüncesindeydik. Ayrıca sanayicimiz de moral arar durumda idi.

Bu devrelerde işi terk edenler de oldu. O günlerden bu güne çok önemli değişiklikler oldu. Türkiye, Sanayiciliği ne kadar ciddiye aldığını ve bu işlerin devamında ısrar ederse daha da büyük imkânlara ulaşılabileceğini hem anladı hem de ispatladı.

Şimdi, üzerimize düşen en önemli görev böyle zor bir yılın sıkıntıları Üreticiden Mamul ihracatçısına kadar yaşandı, buna rağmen zarar edilmedi kârlı bir gidişatın içindeyiz. İnşallah nazar değmez. Fakat önümüzdeki yıllar için yapılması gereken çalışmaların ;

· Üretimde; Pamuk kalitemizi acilen iyileştirecek önlemlerin alınması olmalıdır.

· Çırçırlarda; hızla toplanan pamuğun kalitesini bozulmadan depolayabilecek ve işlenebilecek imkânların arttırılmasıdır.

· Borsalarda ; Şeffaf, alıcının ve satıcının alışverişin her adımını anında rahatça öğreneceği sistemin kurulmasıdır.

· Desteklemede; devamlılık ve kaliteyi teşvik edecek farklı uygulamaların kararlaştırılmasıdır.

· İthalatta ; Üreticinin ve Sanayicinin korunarak, gelecek yıllarda pamukçuluğun (geçmişte olduğu gibi) endişe etmeden artarak üretimde öne geçmesinin sağlanmasıdır.

· Yerli pamuk kullanan Sanayicimize vazgeçilmeyecek önemli yardım ve teşviklerin yapılmasıdır.

Ve bunlar gibi kararlar Ülkemizden uçup giden Dövizimizin kendi ülkemizin zenginleşmesi için bizde kalmasını sağlayacaktır.

Biz inanıyoruz, Sektörümüzün tüm temsilcilerine güveniyoruz. Buraya kadar geldik geri dönüş olmayacaktır. Hayırlı işler dilerim.

Saygılarımla

İbrahim ÖNGÜNŞEN

This entry was posted on 23 Ocak 2018 12:14 and is filed under Yorum. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı