ICAC Arz Talep verileri ‘Ocak-18’ « Cotton Expert
9 Ocak 2018
Yıllar itibariyle Türkiye pamuk Üretimi « Cotton Expert
11 Ocak 2018

Pamuk Piyasası Yorum / 02-08 Ocak 2018 « Cotton Expert

Pamuk Piyasası Yorum / 02-08 Ocak 2018

Posted by Borsa Ajanı 09 Ocak 2018

2017 yılının son iş günü olan 29 Aralık Cuma günü herhangi bir işlem olmamasına rağmen; Her zaman olduğu gibi (Ege) envanter tespitinde kullanılmak üzere pamuğun standardında bulunan bütün kaliteler için (renk sınıfı olarak 11 den 52 ve 43 renk dahil) fiyat tespiti tek olarak yapıldı. Listedeki fiyatlar piyasada bulunması pek mümkün olmayan her kalite için tespit zorunluluğu olması sebebiyle yapılmıştır.

Yeni yılın ilk iş günü 2 Ocak 2018 Salı gününden 8 Ocak 2018 Pazartesi günü dahil olmak üzere (Ege) 235 Ton işlem kayda girdi.

Bundan sonra ben piyasa yorumlarımı Pazartesiyi ilk ve son gün olarak yapacağım bunun da sebebi; zaten yazılarımızı Pazartesi günleri hazırlıyoruz. Yılın özelliği sebebiyle Cuma öğleden sonra Cumartesi ve Pazar günleri de Alıcı ihtiyacını görebilmek için talep ederse alışverişler olabiliyor. Bu durumda yapılmış olan yorum Cuma’ ya göre olduğundan haber güncelliğini yitirmiş oluyor. Haftalık yorum da zaten piyasanın durumunu anlatamaz. Günlük piyasa takibi en doğrusudur. Bu da sayfamızda her gün açıklanıyor. Takdir edersiniz ki biz sadece gidişatın genel durumunu, piyasaya yakın ve uzun vadede nelerin yön vereceğini, sektörde yaşanan sorunları, daha net bir düşünceyle hangi konuların gündemde olduğunu, alınacak tedbirler neler olmalıdır şeklindeki duyumlarımızı ve düşüncelerimizi faydası olur beklentisiyle iletmeye çalışıyoruz.

Bu sezon gidişat pamuk piyasasında beklentilerin tamamını yanlış çıkardı. Malın çok olacağı, ithalata gerek kalmayacağı, piyasa işlerliğinin geçen yıldan fazla miktarda gerçekleşeceği gibi görüşlere sahiptik. Ne var ki geçen yıl son üç ayın (sezon olarak hasattan önceki son üç ay) tamamen pamuksuz kalmamız, yüksek döviz fiyatı sebebiyle fiyatların gevşememiş olması sonrasında da yokluk sebebiyle işletmelerin stoklarının bulunmaması. Arkasından bu sezon pamuk için iklimsel durum ve ziraatta uygun olmayan sistemlerin ilaçların tohumların denenmesi sebebiyle kalite bozuklukları, fazla çepelli çok yüksek miktarda (EGE için rekoltenin yarısını yakın) mal elde edilmesi ve dövizdeki iniş çıkışların ekonomide kararsızlığa sebep olmasının devam etmesi kaliteye bağlı mal arzını ve talebini son derece etkiledi. Fiyatlar da bu gibi sebeplerle artış yönünde seyretti. Hafta sonu duyduğumuz alışverişler ve 8 Ocak Pazartesi günü alıcının 41 renk pamuğa 7,50 TL. fiyatına rağmen satıcı 7,60 TL isteğini belirtti.

Devlet desteğini de göz önüne alırsak bu da çiftçimiz için 9,50 TL/kg mahlıç karşılığına gelir.

Velhasıl işimizi daha temiz yaparsak ileriki yıllar için de sistemi bozmaz ve kaliteyi arttırırsak Devlet desteklerinin de devamı sağlanırsa Sanayicimizi yerli pamukla güven içinde çalışma ortamına teşvik edersek süreklilik sağlanabilirse pamukçuluk kendini kurtardı ileriki yıllarda ithalata gerek kalmayacak diyebiliriz.

2018 yılımızın en iyi yıllardan olmasını, sağlık, bereket bol kazançlı ve kardeşlik yılı olmasını dilerim.

Saygılarımla İbrahim ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı