USDA: 2017/18 Arz-Talep veri tablosu (Nisan-17)
12 Nisan 2017
“Beyaz Altın” Toprakla Buluşuyor
1 Mayıs 2017

Pamuk piyasası yorum 03-07 Nisan 2017

Pamuk piyasası yorum 03-07 Nisan 2017

Posted by Borsa Ajanı 14 Nisan 2017

Geçtiğimiz hafta; Ege pamuk piyasasında kayda giren işlem olmamasına rağmen, hafta boyunca tescilden geçen mal miktarı 2.153 Ton olarak açıklanmıştır. Pamuk fiyatları 41 ve 31 renklerde 7,55 – 7,65TL. seviyelerine ulaştı. Alıcının talebi devam ediyor. İthal Pamuk tekliflerinde fiyatlar malın yolda veya hazır oluşuna göre 1.98 ila 2.10 USD civarında değişiyor. Bu pencereden bakarsak dünya fiyatlarının üzerine çıkmış gibi görünebiliriz. Fakat gelecek mal için en az 35 – 40 gün lazım.

Dövizdeki oynaklıklar da birinci etken riski taşıyor.

Elimizde kalan pamuk miktarı göz önüne alındığında satıcının çekimser davranıp artış beklemesi normal diye düşünülebilir.

Bu yılı üretici ve tüccar açısından iyi neticelendirdik diyebiliriz. Önümüzdeki sezon Pamuk ekiminin Ülkemizde önemli miktarda artacağı gerçeğini kabul ederek piyasaların dengeli ve verimli olması için alınacak tedbirleri şimdiden düşünmemizde fayda var.

2003 yılından bu yana EGE de üretilen pamuk miktarları tablosu aşağıdaki gibidir.

İlginç gelişmeler dikkatimizi çekiyor. 2009 da dibe vurduğunu 2011 de zirve yapıp tekrar düştüğünü görüyoruz.

Önümüzdeki yıl fazla ekileceği ortada. Önemli miktar artış olabilir.

Bu yıl , Amerika’ya uygulanan % 3 antidamping vergisi etkili oldu. (Bu sadece dahilde kullananlar için geçerliydi)

Fazla ektiğimiz yıllarda üreticimizi ve Sanayicimizi koruyabilecek tedbirler alıp da Çiftçiye güven sağlayabilecek bir yıl yaşayıp kazançlı bir yıl daha yaşarsak. Milli Tarım Politikamızın hedefleri de gerçekleşmiş olacaktır. Hassas olan bu konuda Öncelikle Ekonomi yönetimine ve Sanayicimize görev düşmektedir.

Borsa Ajanı – İbrahim ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı