USDA: 2017/18 Arz-Talep veri tablosu (Temmuz-17)
13 Temmuz 2017
ICAC Arz Talep verileri ‘Ağustos 17’
2 Ağustos 2017

Pamuk Piyasası Yorum 10-13 Temmuz 2017

Geçtiğimiz hafta (Cuma günleri yaz sebebiyle korbey toplanmıyor!) EGE pamuk piyasasında kayda giren işlem yoktu. Buna rağmen, bir haftada tescilden geçen mahlıç pamuk miktarı 863 ton oldu. Piyasamızda bilindiği gibi hazır pamuk miktarı yok denecek seviyelere indi. Araştırmalarımıza en çok 1.400 ton civarında mal kaldığı ortaya çıkıyor. Yeni mal piyasaya normal şartlar altında Ekim ayı başında gelir diye bekliyoruz.

Bu arada Sanayicimiz ithal pamuklarla ihtiyacını görüyor. Sırasıyla tercihler Amerikan, Türki devletler (Özbek, Türkmen, Kırgız) Avustralya, Brezilya, Arjantin ve Afrika ülkelerinin pamukları şeklinde fiyatlar da doların 3,53 – 3,55 TL seviyelerine göre hesaplanarak 31 – 41 renkler diğer özellikleri de (elyaf – temizlik v.s.) göz önüne alınarak 6,80–7.20 TL. civarında Amerikan pamuğu olursa % 3 antidamping vergisi ilave edilerek 7,65 TL ye kadar mal olmaktadır.

Bugünden bize; önümüzdeki sezon Pamuk Fiyatı ne olur? şeklinde sorular geliyor.

Bu sorulara cevap verebilmek için ilk akla gelen sorular;

-Yeni sezona devreden mal miktarımız.
-Ekim sahaları miktarı ( Ülkemiz ve üretici tüm ülkeler için)
-İklim şartları (öncelikle ülkemizde)
-Sanayimizin talebi
-Ülkemizdeki talep ve İhracat durumumuz (Hammadde, İplik, Tekstil ve Konfeksiyon ürünlerimiz)
-Ülkemizde ve dünyada genel ekonomik durumlar. Dolayısı ile dövizin değeridir.

Eklenecek bilgiler de gerekebilir.

Biz, klasik olarak ve tecrübeye dayanarak; ilk hasat zamanında pamuğun eski üründeki son fiyatı, günün arz talep durumunu ve en erken gelebilecek ithal pamuğun hasat zamanı ve kalitesini de göz önünde bulundurup olabilecek fiyatı yakın bir tahminle söyleyebiliyorduk.

Bu yıl önemli bir veri noksan çünkü başta söylediğimiz gibi bugünden itibaren ülkemizde yeni sezona kadar yerli ürün yok diyoruz. Yani daha yaklaşık iki buçuk ay var.

Normalde pamuğumuzun fiyatının beklenmeyen seviyelere çıkmasında en önemli etken Dövizde büyük artışlar meydana gelmesi dolayısı ile ithalatta maliyet artışı, Amerikan pamuğuna konan vergi de hesaplanırsa yerli pamuğumuz daha uygun fiyatlı idi. Bundan sonra da ithalat için yapılan bağlantı mallarının ülkemize ulaşacağı Mayıs – Haziran aylarına kadar ihtiyaçların acil olması sebebiyle piyasa üretici lehine gerçekleşti.

Dövizdeki durulma, gevşeme ve stabil hale dönüşme tedbirli düşünceyi gerektirdi.

Bu arada cazip fiyat sebebiyle yerli pamuk kullanmayı tercih eden sanayici yıllardır alıştığı ithal pamuk ile yerli pamuk arasında kaliteyi tekrar karşılaştırmak şansını yakaladı.

Bizler de şunu tekrar öğrendik ki; Pamuğumuz, temiz işlenip dünya fiyatları ile rekabet edilebilir duruma gelirse mutlaka kullanımda ilk tercih olacaktır.

Evet, Pamuğumuzu en iyi şekilde ve şartlarda üretip satışa sunarsak, üretimi teşvik edecek destekler sürekli ve tatmin edici düzeyde olursa, yeryüzü savaşlarında Türk pamukçuluğu kendi kategorisinde ekonomik savaşı kazanmış olacaktır.

Hedefimiz kendi ihtiyacımızı üretip, Pamuk ta ihraç eden ülke olmamızdır. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.

Saygılarımla,

Borsa Ajanı – İbrahim ÖNGÜNŞEN

This entry was posted on 20 Temmuz 2017 14:08 and is filed under Yorum. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı