Güneydoğu bölgesi pamuk ekimi tamamlandı
20 Mayıs 2017
UPK genel kurulu yapıldı
26 Mayıs 2017

Pamuk piyasası yorum 15-18 Mayıs 2017

Pamuk piyasası yorum 15-18 Mayıs 2017

Posted by Borsa Ajanı 24 Mayıs 2017

Geçtiğimiz hafta; Ege pamuk piyasasında kayda giren işlem yoktu. Piyasada azalan pamuk, satıcının da Ekim 2017 yeni sezon piyasasına kadar kalan en az 4 aylık süreyi göz önüne alarak bekleye bekleye satmak düşüncesi ve Sanayicinin daha önceden bu süreci hesaplayıp ta İthalata yönelmesi sebebiyle önemli işlem miktarları görmüyoruz. Buna rağmen ihtiyacı olan alıcılar piyasadan talepte bulunuyorlar. Bu durumda da talep fazla olduğu için fiyatlar 8,10 TL. seviyesine ulaştı.

Emsal İthal pamukta fiyatlar Amerikan Pamuğu olursa % 3 vergi (antidamping vergisi) dahil. 7,70 TL – 7,80 TL civarında mal oluyor. Diğer ülkeler teklifleri de bu fiyatlara yakın.

Biz işin esasına bakalım;

Bu durumda ortaya çıkan gerçek; Bizim ihtiyacımız en az beş aylık tüketilecek pamuğu daha üretmemiz gerekiyor. Yani Ülkemizdeki üretim sanayinin yaklaşık 7 aylık ihtiyacını karşılayabiliyor.

Bu yıl ekiliş fazlası % 40 lara ulaşırsa ve iklim şartları normal olduğu taktirde bu 7 ay 4 aya inebilir.

Gayret edelim. İlgili bakanlıklar ve Ulusal pamuk konseyi bu konularda büyük çabalar gösteriyor.

Daha ileriki yıllara değil. Bundan sonraki sezonda yani 2018 de bu işimizi halledelim.

Sanayicimiz genel olarak yerli pamuğu tercih ediyor. Bu yıl güven oranı yükseldi.

Bize düşen Doğru tohum, iyi üretim, Uygun depolama ve çırçırlama hepsinden önemlisi iyi Pazar yönetimi ile bütün tarafları memnun etmektir.

Hayırlı üretim ve hasatlarımız olsun.

Saygılarımla

Borsa Ajanı – İbrahim ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı