3 yıl aynı ürün ekimi için detaylı açıklama « Cotton Expert
23 Şubat 2018
Mali, Afrika’da en büyük pamuk üreticisi oldu « Cotton Expert
28 Şubat 2018

Pamuk piyasası yorum (19-23 Şubat 2018) « Cotton Expert

Pamuk piyasası yorum (19-23 Şubat 2018)

Posted by Borsa Ajanı 26 Şubat 2018

Geçen haftada tescilden geçen mahlıç pamuk miktarı (Ege) 675 ton oldu. Yeni alınan karara göre; Borsamızda, Fiyat ilânı bundan sonra gerçekleşen işlemler üzerinden yapılacak. Borsada kayda girmiş işlem olmadığı günler Fiyat tespiti de yapılmayacak. Hafta içinde Bir Çırçırcı üyemizin uyarısıyla çok önemli olan bitkisel ürünlere yönelik desteklemeyle ilgili alınan duyumda Pamuk Çiftçisinin yanlış yönlendirildiği adeta Pamuk ekiminden vaz geçirtilmeye çalışıldığı kanaatiyle detaylı bir araştırmaya girdik.

BAKANLAR KURULUNUN 17 EKİM 2017 tarihinde yayınlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğin 22 maddesinin (ğğ) bendine göre; 2017 yılından başlamak üzere (konumuz pamukla ilgili kısmı)

3 YIL AYNI TEK YILLIK ÜRÜNÜ EKENLER DESTEKLEME ALAMAZ şeklinde hüküm getirilmiştir.

Bu hüküm, bazı Domates veya Mısır tohumu pazarlayan firmaların elemanları, tarafından yanlış kanaat uyandıracak şekilde “Bu yıl destekleme alamayacaksınız”’ denilerek kararsızlığa sebep Olacak şekilde kullanılıyor.

3 yıl arka arkaya denilen süre 2017 Yılından başlıyor.

YANİ 2017 ve 2018 YILLARINDA PAMUK EKENLER PRİM ALACAKLAR.

Bu karar 2019 yılını ilgilendirir. Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2019 yılında da pamuk üreticisine prim ödeyebilmek için yeni bir çalışma başlattığını öğrendik. Yapılan çalışma ile ikinci yıldaki (2018 yılı) pamuk hasadından sonra herhangi bir yem bitkisi eken ve bu yem bitkisini 2019 yılı Pamuk ekimi öncesi hasat ederek Pamuk eken üreticilerimiz 2019 yılında da DESTEKLEME PRİMİ ALMAYA HAK KAZANACAKTIR.

Ülkemizde PAMUK en önemli STRATEJİK SANAYİ ve GIDA ÜRÜNÜMÜZDÜR.

Yıllardır bilhassa EGE de bazı topraklarda sadece pamuk ürününden optimum gelir sağlanmaktadır.

Domates ve Mısır her toprakta yetiştirilebilir Fakat Pamuk, kendine özel şartları olan Öncelikle, UZMAN ÇİFTÇİ ve ELVERİŞLİ İKLİM ile MADDİ İMKÂNLAR isteyen bir üründür. Her yerde olmaz.

Üreticisi, Sanayicisi ve Ticaretini yapan Borsaları ve Bölgeleri ile ülkemizde EN ÖNEMLİ EKONOMİK imkânları sunan bu değerli ürünü ekmediğimiz yıllarda başka ülkelerin bize sattıkları pamuklar için (bu gün de dahil) ne büyük bedeller ödediğimiz ortadadır.

ÜLKEMİZDEKİ TÜM PAMUKÇULAR ADINA; BAKANLIKLARIMIZ ÖNDERLİĞİNDE TEREDDÜTLERİ ÖNLEYECEK ve 2019 YILI DA DAHİL OLMAK ÜZERE GELECEK YILLARDA ENDİŞEYE MAHAL BIRAKMAYACAK PRATİK BİR ÇÖZÜMLE , PAMUĞUN EKİMİNE TAM TEŞVİK MAHİYETİNDEKİ TEBLİĞLERİNİN KISA ZAMANDA YAYINLANACAĞINI UMUYORUZ.

Saygılarımla

Pamuk Ajanı

İbrahim ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı