Pakistan yeni sezon pamuk ithalatında duraklama yapacak « Cotton Expert
26 Mart 2018
ICAC Arz Talep verileri ‘Nisan-18’ « Cotton Expert
3 Nisan 2018

Pamuk Piyasası Yorum (19 Mart-23 Mart 2018) « Cotton Expert

Pamuk Piyasası Yorum (19 Mart-23 Mart 2018)

Posted by Borsa Ajanı 27 Mart 2018

Geçtiğimiz hafta piyasada kayda giren 235 ton işlem oldu. Haftanın ilk günü 7,80 TL. 41 renk 125 TON MENEMEN VE BERGAMA Pamukları Cuma günü de 7,50 TL. 42 renk 110 TON NAZİLLİ Pamuğu kayda girdi. Geçen hafta tescilden geçen miktar 3.512 ton olarak kayda girmiştir. Piyasamızda son haftalar önemli bir durgunluk yaşanıyor. Talep oldukça azaldı. Bu platformda görevimiz Borsanın asli görevlerinden biri olan piyasalarda olan işlemlerin fiyatının ilânını tüm kesimlere duyurabilmektir.

Fakat 127 yıllık Borsamız bu günlerde fiyat ilânını beyana bağlı yani tahtaya yazılan işlem varsa ilân edilebilir şeklinde bir talimata binaen yapamaz oldu.

127 yılı neden belirttim? Bu güne kadar salonumuzda neler konuşuldu veya ne tür pazarlıklar yapıldıysa ortamda bulunan tüm kesimlerden görüşler alınarak işlem yazılmasa da o günkü atmosfere göre Fiyat tespit komitemiz üyeleri görüşlerini belirtir.

Bu günkü piyasa şu atmosferde ve şu kaliteler için Fiyat bu olmuştur, olabilir şeklinde tespitlerimizi ilan ederdik. Bu iş yıllarca böyle devam etti. O günlerde de tam sağlıklı olduğu iddia edilemez. Fakat bu günkü kadar belirsizlik te olmamıştı.

Bu günlere geleceğimizi defalarca anlatmaya çalıştım.

Emanet sistemi var piyasa şeffaf olmazsa bir taraf mutlaka diğerini suçlayacak.

Pamuğun fiyatı artık sadece kendi bölgemizi değil, Tüm ülkemizdeki ve dünyadaki pamuk piyasalarını ilgilendiriyor. Küresel çalışıyorsak fiyatını doğru açıklayacaksın üretici bilecek, Sanayici bilecek, Ülkemize mal satmak veya ülkemizden mal ithal etmek isteyen bütün kesimler bilecek. Eğer gerçekleşen fiyat büyük tartışmalara yol açıyorsa bir arıza var demektir. O zaman ilgili birimler gidermek için veya telafi etmek için acil olarak harekete geçecek.

Bu günden sonra pamukçuluğu bıraktıracak değil, Pamukta büyük ataklar yapan, İthalata gerek bırakmayacak derecede üretim yapan en önemli üretici ülkelerden biri olmak zorundayız.

En iyi tohumları kullanıp TÜRK PAMUĞUNU eski adına yakışır seviyelere getirmeliyiz.
Çırçırlamayı en iyi şartlarda yapıp pamuğumuzu milli ekonominin kaybına sebep vermeyecek düşük kaliteli (bu yıl çok miktarda var) üretimlere izin vermemeliyiz. Bunun için de Destekleme primini Pamuğun temizliğine ve lif kalitesine göre belirlemekte fayda var. Bu durum kaliteyle ilgili olan kısım

Borsacılık kısmında da önerimiz daha önceleri bahsettiğimiz gibi:

Pamuk üreten bölgelerde (EGE –ÇUKUROVA-GÜNEYDOĞU) mahlıç mecburi olarak tek borsada satılabilsin. Tahtaya yazdırılmayan malın tescili kesinlikle yapılmasın.

Üretim yapılan yöre borsaları da çiğitli tescili ile birlikte mahlıç karşılığı tescil den de pay alsın.

İzmir ticaret Borsası Ajan ve Simsarları olarak bu konuda her türlü bilgi alışverişine hazırız.

Saygılarımla

İBRAHİM ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı