Özbekistan’ın pamuk hasadı açıklanmadı
30 Kasım 2016
ICAC; Arz Talep verileri ‘Aralık 16′
2 Aralık 2016

Pamuk Piyasası Yorum (21-25 Kasım 2016)

Pamuk Piyasası Yorum (21-25 Kasım 2016)

Posted by Borsa Ajanı 30 Kasım 2016

PamukGeçtiğimiz hafta; İTB pamuk piyasasında kayda giren 200 TON işlem vardı. Dövizin kararsızlığı piyasayı aynen etkiliyor. Bir gün evvel yaptığımız değerlendirmede söylediklerimizi ertesi gün endişeye düşerek acaba hata mı yaptık? Diyoruz.

Bu olumlu ve olumsuz yönde daima değişim gösteriyor.

Biz şu gerçeği göz ardı etmemeli ve fazla kararsızlığa düşmemeliyiz; bu yıl Türkiye’mizde Üretim ve Hasat sürecindeki uygun iklimsel şartlar sebebiyle Kalite sorunumuz yok.

Her kesime hitap edebiliyor. Bu sebepten de İplikçi yapacağı kaliteye göre her bölgede aradığı malı bulabiliyor. Böyle giderse 2017 yılında Milli Tarımı Destekleme Modelinin de uygulanmaya başlaması sebebiyle ülkemiz özellikle pamuk üretimi ve ilgili sanayi kesiminde dünyadaki söz sahipliği pozisyonunu daha yukarılara taşıyacaktır. Çin’de de bu sektör de böyle büyümemiş miydi?

Biz iddia ediyoruz! İdare edenlerin yaklaşımı böyle olumlu devam ederse; Hem tekstilde Hem de Pamuk ihracatında kalitesi en önde ülke pozisyonuna ulaşacağız. Çiftçimiz de gelecek nesline en güzel mirasını devredecektir. Çünkü; pamuk üretimi teknoloji sayesinde yarı yarıya sanayicilik bilgisini de içinde geliştirmektedir. Gençler artık yeni bir iş kurmanın ne kadar zor olduğunun farkındalar. Büyüklerinin geliştirdiği bu değerlerin onların gelecekte başka arayışlara girmelerini önleyecek ve üretimlerinin içinde çiftçilik ile aynı konuyla (PAMUK, ÜZÜM vs.) bağlantılı sanayiciliğine girme projelerinin olduğunu ve geniş çapta çeşitli boyutlarda uygulamaya da başladıklarına şahit oluyoruz. Bu yıl iyi bir netice alacağımız kanaatindeyiz.

Tabii bu konuda bize mal satan ülkeler durumu değerlendirip eski günlerdeki taktiklerle bizi üretimden uzaklaştırmanın yollarını arayacaklardır. Gözümüzü açıp, sanayicinin ve üreticinin aşırı kâr hırsları düşünmeden makul kârlara razı olup birbirlerini yerli pamuk pazarından uzaklaştırmamaları en önemli etkendir. Ticareti kavga etmeden yapıp parayı da huzurlu kazanmak hepimizin moral ve motivasyonunu arttıracaktır. Yeni dönem hayırlı olsun.

Borsa Ajanı – İbrahim ÖNGÜNŞEN

gdpr-image
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak Kişisel Veri Koruma Politikasını kabul edersiniz.
Devamı